background picture

Keski-Pohjanmaan IT-aluekeskus

Katrina on käytössä lähes jokaisessa Kokkolan, Kalajoen ja Raahen rovastikunnan 22 seurakunnassa. Keski-Pohjanmaan IT-aluekeskuksen tietohallintopäällikkö Markus Tuomi on auttanut hankinnoissa. Yksi yleisin hankintaperuste on ollut Katrinan joustavuus.

 

”Katrina on jokaisessa seurakunnassa omannäköisensä, koska toiminnanohjausjärjestelmän ominaisuudet räätälöidään aina tarpeiden mukaan. Naapuriseurakunnassa Katrina voi olla hyvinkin erilainen kuin omassa, sillä M&V Software tekee vaikkapa nuolinäppäimen sivun oikeaan reunaan, jos seurakunta niin haluaa”, yksinkertaistaa Tuomi.

M&V Software on sitoutunut kehittämään Katrinan ominaisuuksia seurakuntien kanssa, sillä ylläpitomaksu sisältää tuotekehityksen.

”Ihailen suuresti M&V Softwaren toimintatapaa: heillä on vilpitön halu palvella seurakuntia”, toteaa Tuomi.

Rajapinnat kirkon tietojärjestelmiin

Katrinaa käytetään seurakunnissa pääsääntöisesti työtehtävien koordinointiin ja suunnitteluun, sekä seurakuntien sisäiseen viestintään. Seurakuntien arkea helpottavat myös rajapinnat kirkon yhteisiin tietojärjestelmiin, kuten viestintäjärjestelmään.

”Olemme esimerkiksi yhdistämässä Katrinan ja viestintäkeskuksen kalenteritoimintoja, jotta työntekijät eivät joudu käyttämään kahta päällekkäistä kalenteria”, kertoo Tuomi.

M&V Software ja Keski-Pohjanmaan IT-aluekeskus ovat käyneet läpi monia kehittämisprojekteja.

”Aikaisemmin esimerkiksi yksinkertaistimme Katrinaan kirjautumista, minkä ansiosta työntekijät voivat nyt kirjautua yksillä tunnuksilla sekä Katrinaan että järjestelmiimme. Tämä on lisännyt myös järjestelmien tietoturvaa”, selventää Tuomi.

Nykyaikaisia työmenetelmiä

Seurakunnat hyödyntävät eri laajuudessa Katrinan tarjoamia ominaisuuksia. Tuomen mukaan lähes 80 prosenttia Keski-Pohjanmaan IT-aluekeskuksen alueella toimivista seurakunnista käyttää Katrinaa monipuolisesti.

”Käyttö on kirjavaa. Joillekin Katrina on niin elintärkeä työkalu arjen hallintaan, että toiminnanohjaus vaikeutuisi huomattavasti, jos Katrina lakkaisi toimimasta. Joissakin seurakunnissa toiminnallisuuksia on otettu käyttöön, mutta niitä ei hyödynnetä tehokkaalla tavalla. Osassa seurakuntia on haluttu ottaa käyttöön vain kalenteritoiminto”, kuvailee Tuomi.

Erot johtuvat Tuomen mukaan toimintapojen eroista ja asenteista työpaikoilla.

”Uskon, että asenteet nykyaikaisia työmenetelmiä kohtaan muuttuvat koko ajan, ja jo viiden vuoden päästä kaikissa seurakunnissa hyödynnetään monipuolisesti toiminnanohjausjärjestelmien ominaisuuksia”, arvioi Tuomi.

Tuomi tietää, että etenkin liikkuvaa työtä tekevät arvostavat toiminnanohjausjärjestelmää, jonka tietoihin pääsee käsiksi erilaisilla päätelaitteilla kuten vaikkapa omalla kännykällä.

”Onkin hyvä, että Katrina on pidetty kevyenä järjestelmänä, joka avautuu nopeasti heikommallakin nettiyhteydellä”, kiittää Tuomi.

Yrityksellämme on yksi arvo: Rehellisyys.