Liikunnan Riemu

”Harrastaminen kiinnostaisi, mutta ei ehkä enää niin vakavalla otteella. Liikunnan Riemu tarjoaa monelle entiselle ja uudelle harrastajalle mahdollisuuden aloittaa harrastaminen mahdollisimman matalalla kynnyksellä.”

Liikunnan Riemussa asiat tehdään sydämellä

 

Vieraaseen kaupunkiin muutto ja opiskelujen aloittaminen uudessa koulussa. Varsin monelle meistä tämä tapahtumaketju on tuttu oman elämän tai läheisten kautta. Nuorempana aloitettu urheiluharrastus on saattanut jäädä pois arjesta jo muutama vuosi sitten esimerkiksi taloudellisten tai ajankäytöllisten syiden vuoksi. Harrastamista kaivataan yhä, mutta ilman liian tiukkaa otetta.

Juuri tämä on ydinajatus urheiluseura Liikunnan Riemun takana.

Liikunnan Riemun perusti vuonna 2011 joukko Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan opiskelijoita. Seuran tarkoituksena on edistää yliopisto-opiskelijoiden urheilu- ja liikuntaharrastusmahdollisuuksia tarjoamalla mahdollisuus liikkua omien resurssien mukaan joko kilpailu- tai harrastusmielessä.

Riemussa yhteisöllisyys on suuressa merkityksessä. Pelireissut ovat hauskaa tekemistä ja irtautumista opiskeluarjesta yhdessä ystävien kanssa. Esimerkiksi paikallista jääkiekon harrastesarjaa pelaava Hauvat aloittaa välillä pelinsä kello yhdeksän aamulla, välillä puolestaan kello kymmenen illalla. Pelejä saattaa olla ajoittain parikin päivässä. Joukkueessa on harrastajia vuosien pelikokemuksella, mutta myös pelkän pihapelitaustan omaavia pelureita löytyy. Kaikille löytyy toiminnasta oma paikkansa.

Tällä hetkellä jaostojen määrä seurassa lähentelee jo kahtakymmentä ja joukosta löytyvät omat jaostonsa sellaisillekin lajisuuruuksille kuin alamäkiluistelu ja vesipallo. Riemussa kuka tahansa voi perustaa uuden jaoston, kunhan jalkeille saadaan riittävä määrä innokkaita henkilöitä. Tämä näkyy myös harrastajien määrässä.

Kuvaaja: Pauli Leinonen

Hallinnon haasteet

Jatkuvasti lisääntynyt harrastajamäärä on tuonut mukana omat haasteensa seuran hallintopuolelle. Manuaalisiin listoihin ja Excel-taulukoihin pohjautuva työskentelytapa kävi pari vuotta sitten yksinkertaisesti liian työlääksi vapaaehtoistoimintaan pohjautuvalle seuralle. Tällöin lyötiin alkutahdit Riemun ja Seuramapin väliselle kumppanuudelle.

Riemussa vastuuhenkilö Seuramapin osalta toimii seuran sihteeri Sanna Pusa. Ennen Seuramapin käyttöä hän joutui käydä jäsentietoja läpi manuaalisesti selaten ja erinäisten asioiden tarkistaminen vei luvattoman paljon aikaa. Kaikki tämä samaan aikaan pitkien opiskelupäivien ja oman urheiluharrastuksen kanssa. Pusa alleviivaakin järjestelmällä olleen suuri vaikutus seuran rutiineihin.

”Ero vanhoihin manuaalisiin jäsenlistoihin on valtava. Esimerkiksi laskutus on aiempaa varmempaa ja helpompaa, kun samasta paikasta näkee helposti, kuka on maksanut jäsenmaksun ja kuka ei.”

Jäsenmaksuihin liittyy tiiviisti myös kysymys sisäisestä tiedonkulusta. Jokainen seuratyössä toimiva henkilö varmasti tietää miltä tuntuu, kun samaan asiaan täytyy antaa vastaus kerta toisensa jälkeen. Jäsenien perustiedot, tuulipukujen koot, sekä kokouksiin liittyvät asiat kiertävät jäsenistössä sähköpostitse. ”Nykyisin jäsenrekisterissä olevat tiedot ja toiminnot ovat helposti kaikkien avainhenkilöiden saatavilla”, Pusa toteaa.

Liikunnan ilosanoman sanansaattaja

Uusin askel Riemun tarinassa on Opetus- ja kulttuuriministeriön tukema hanke, jonka myötä seura järjestää alakouluikäisille lapsille liikuntaryhmiä. Tarkoituksena kerhoilla on tarjota lapsille monipuolista ja ammattitaitoisesti ohjattua liikuntaa. Hankkeen kautta Liikunnan Riemu haluaa omalla panoksellaan olla ehkäisemässä lasten ja nuorten seuraharrastamisen katkeamista nuorella iällä.

Lasten ja nuorten liikuttamisen lisäksi myös seuran omissa jaostoissa tapahtuu. Tällä hetkellä seuran suurin ja eniten mainetta niittävä joukkue lienee jääkiekon Suomi-sarjassa pelaava Koirat. Hiljattain myös vahvasti jalansijaa kasvattava laji eSports sai seurassa oman jaostonsa, joka kantaa nimeä Hiiret. Harrastustoiminta seurassa on jatkuvassa kehityksessä jo luonnollisen siirtymän takia. Kun toinen opiskelija aloittaa opintonsa, toinen lopettaa ja siirtyy työelämän puolelle.

Tai no, niin. Löytyyhän Riemusta myös pelaajia, jotka ovat mukana toiminnassa, vaikka ovatkin siirtyneet jo työelämän puolelle. Tulevaisuuden liikunnan ammattilaisina riemulaiset toimivat myös esimerkkinä tuleville sukupolville. Jäämme innolla odottamaan Riemun tarinan seuraavia lukuja!

Kuvaaja: Heikki Puustinen

 

 

Kuvaaja: Pauli Leinonen
Kuvaaja: Pauli Leinonen

Lue muita Seuramapin asiakastarinoita

Rauman Fera

Rauman Fera on perinteikäs urheiluseura, jonka toiminta keskittyy tyttö- ja naispesäpalloiluun. Suunnilleen 200 harrastajan voimin toimiva Fera tarjoaa mielekkään vaihtoehdon harrastaa pesistä seurassa, olipa lähtötaso lajiin mikä tahansa.

Lue lisää

Liikunnan Riemu

”Harrastaminen kiinnostaisi, mutta ei ehkä enää niin vakavalla otteella. Liikunnan Riemu tarjoaa monelle entiselle ja uudelle harrastajalle mahdollisuuden aloittaa harrastaminen mahdollisimman matalalla kynnyksellä.”

Lue lisää

BK-46 Handboll

Karjaalainen BK-46 Handboll on pitkät perinteet omaava käsipalloseura, joka päätti viime keväänä nykyaikaistaa toimintaansa valitsemalla käyttöönsä Seuramappi -toiminnanohjausjärjestelmän.

Lue lisää

Rauman Uimaseura

Urheiluseurat liikuttavat monia, mutta pyörivät usein harvojen voimin. Suuri määrä säilöttäviä tietoja ja informaation sujuva kulku aiheuttavat omat haasteensa vähälukuiselle seurajohdolle ja valmentajille. Rauman Uimaseurassa tiedon kulku ja harrastajien läsnäolon seuranta helpottuivat huomattavasti, kun seura päätti ottaa käyttöönsä Seuramappi -toiminnanohjausjärjestelmän.

Lue lisää

Swimming Jyväskylä

”Käytännön työnteko helpottui kertaheitolla. Jäsenkunta on oppinut hyvin, että ilmoittautumiset hoidetaan Seuramapin kautta ja nyt aikaa jää muuhunkin kuin vain taulukoiden tulkitsemiseen ja täyttämisiin”

Lue lisää

Rauman Salibandy

”Seuramappi on tuonut ratkaisun siihen pulmaan, mitä varten se alun perin hankittiinkin eli jäsenrekisteriin, mutta käyttömahdollisuudet ovat lopulta osoittautuneet paljon monipuolisemmiksi, mitä uskalsimme odottaa”

Lue lisää

Eurajoen Voimistelijat

”Ydinvoimapitäjässä siirryttiin Seuramapin myötä urheilussakin nykyaikaan”

Lue lisää

Karstulan Kiva

“Kaikkein parasta on se, että pystymme lähettämään Seuramapin kautta kaikki maksut viitteellisinä jäsenistölle. Meillä on pankin kanssa sopimus, jonka kautta he hakevat rahat järjestelmästä tilille. Näin pankkikulut on saatu selvästi aikaisempaa pienemmiksi.”

Lue lisää

Lahden Pyöräilijät Ry

Lahden Pyöräilijät ottivat Seuramapin käyttöönsä keväällä 2015. Seuran kausijulkaisuun kirjoitettiin juttu Seuramapista, johon haastateltiin henkilöitä sekä M&V Softwaren että Lahden Pyöräilijöiden puolelta.

Lue lisää